Povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, predsjednik Opštine Berane, Tihomir Bogavac i NJ.E. ambasador Ambasade Ruske federacije u Crnoj Gori, Vladislav Vladislavovič Maslenikov, položili su vijence na spomenik, jednom od najvećih vojskovođa u Drugom svjetskom ratu, generalu Georgiju Konstantinoviču Žukovu.

U ime pobjede nad fašizmom i u ime istorijske borbe Crne Gore na tom putu, prisutnima se obratio predsjednik Bogavac: ,, Danas je prilika da odamo počast svim žrtvama za našu slobodu, da se zahvalimo onima koji su još uvijek sa nama, da se zahvalimo potomcima naših heroja koji čuvaju njihov legat i da nikada ne zaboravimo simbol oslobođenja i svijetle istorijske stranice naše zemlje.

Istovremeno, njegujući svijetle tradicije antifašizma, otvaramo novim generacijama vrata demokratije, evropskih vrijednosti i standarda, kojima i teži grad Berane i naša Crna Gora.

Posebno bih naglasio da je cijena slobode bila visoka, mnogi gubici su spomen tome, ali i veoma značajna uloga koja je u odnosu na broj stanovnika naše zemlje još istaknutija i važnija“- istakao je predsjednik Bogavac.

Prisutnima se obratio i NJ.E. amabasador Maslenikov, koji je kazao da ovaj dan svake godine predstavlja sjećanje na veliki podvih sovjetskog naroda koji je  stajao rame uz rame sa narodima drugih nacionalnosti na frontu i u zaleđu za slobodu i nezavisnost Rusije, Evrope kao i cijelog svojeta od nacističke prijetnje. ,, Posebno mjesto u toj borbi zauzimaju heroji Narodno-oslobodilačkog rata, koji su pružili otpor fašistima na tlu Jugoslavije. Ovdje u Crnoj Gori 13. jula 1941.godine, pokrenut je oslobodilački rat protiv okupatorskih neprijateljskih snaga“- istakao je ambasador i dodao da je današnji dan- Dan pobjede , koji nas je okupio kod biste generala Georgija Žukova sa opštinskim rukovodstvom,  za Rusiju predstavlja najvažniji i najsvjetliji praznik koji sa radošću obilježavaju i slave.

Polaganju vijenca prisustvovali su i predstavnici ruske Ambasade, Predsjednik Skupštine Opštine Novica Obradović, potredsjednik Opštine Darko Stojanović, predstavnici lokalne uprave i ustanova čiji je osnivač , članovi boračkih organizacija, brojni građani i gosti sa strane.

Dan pobjede se obilježava u znak sjećanja na 9. maj 1945. godine i kapitulaciju Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *