Povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, predsjednik Opštine Berane, Tihomir Bogavac i savjetnik Ambasade Ruske federacije u Crnoj Gori, Nikolaj Rudajev položili su vijenac na spomenik, jednom od najvećih vojskovođa u Drugom svjetskom ratu, generalu Georgiju Konstantinoviču Žukovu u Cvetnom parku, u Beranama.

Predsjednik Bogavac je ovom prilikom istakao da je Dan pobjede nad fašizmom jedan od onih datuma, koji podjednako moraju slaviti i djed i unuk, i otac i sin, jer sloboda, mir i život dostojan čovjeka nemaju cijenu.

„Istovremeno, njegujući svijetle tradicije antifašizma, otvaramo novim generacijama vrata demokratije, evropskih vrijednosti i standarda, kojima i teži grad Berane, i naša Crna Gora. Zbog svega toga i danas je trenutak da još jednom, sa ovog mjesta, kod spomenika, slavnom vojskovođi Georgiju Konstantinoviču Žukovu, uputim poruke mira, suživota i poštovanja različitosti, jer samo tako čuvamo i baštinimo vrijednosti i Dana pobjede, i Dana Evrope“, kazao je predsjednik Opštine.

Polaganju vijenca prisustvovali su i prvi sekretar Ambasade Subotin Timur, potpredsjednik Skupštine opštine Goran Kiković, odbornik Boris Boričić, menadžer Opštine Vladimir Đaković, direktor Komunalnog preduzeća Savo Vučetić, šefica Kabineta predsjednika Opštine Dubravka Jovančević, šef Biroa za odnose sa javnošću Nikola Urošević, savjetnica u Službi Skupštine Jasmina Đukić i savjetnik u Službi predsjednika Miomir Vojinović.

Dan pobjede se obilježava u znak sjećanja na 9. maj 1945. godine i kapitulaciju Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Podsjetimo, general Georgij Žukov, najistaknutiji sovjetski maršal tokom Drugog svetskog, rođen je 1896. godine. 1915. je pristupio konjici carske armije. Borio se u redovima Crvene armije nakon revolucije 1917. kada je stekao velike pohvale od svog komesara Staljina. Iako najslavniji Staljinov general tokom 1940-ih, sovjetski lider ga je nakon Drugog svjetskog rata marginalizovao i prekomandovao u region Odesa, današnja Ukrajina. Pošto je na kratko vratio popularnost nakon Staljinove smrti 1955., naredni sovjetski lider Nikita Hruščov ga je otpustio 1957. General Žukov je preminuo 18. juna 1974. godine.