Danas je u Beranama, u kući Gavra Vukovića, predsjednik opštine Dragoslav Šćekić razgovarao sa delegacijom iz Ruske federacije, koja, u okviru Beranskog kulturnog ljeta boravi u Beranama. U toku su, inače Dani ruske kulture, koji se od 19. do 21.jula održavaju u našem gradu. Delegaciju iz Rusije čine odbornica u parlamentu grada Odincovo Larisa Barhatova i savjetnica Natalija Vasiljeva, kao i članovi ruskog folklornog ansambla “Rodnik”, koji inače čine predstavnici raznih profesija: medicinski radnici, arhitekte, pisci, muzički stvaraoci, i kao takav prepoznat je i na međunarodnom polju.

U iskrenom i prijateljskom razgovoru predsjednik Šćekić je izrazio zadovoljstvo današnjim susretom, uz konstataciju da i on predstavlja potvrdu prijateljskih i bratskih odnosa dvije bliske države. Upoznajući uvažene goste sa činjenicama iz istorije grada i države Crne Gore, predsjednik je iskazao svoju vjeru da je ovo još jedna u nizu manifestacija koje doprinose daljem razvoju kulturnih odnosa Crne Gore i Rusije, kao i početni korak u uspostavljanju caradnje dva grada.

Odbornica parlamenta grada Odincovo Larisa Barhatova je, u ime delegacije iskazala zahvalnost predsjedniku Šćekiću naprijemu i toploj dobrodošlici. Gospođa Barhatova je prenijela pozdrave predsjednika grada Odincovo i uputila poziv predsjedniku Šćekiću da posjeti ovaj grad u Moskovskoj oblasti i uvjeri se u njegova infrastrukturna, kulturna, sportska i svaka druga dostignuća.

Zahvaljujući se na pozivu predsjednik Šćekić je izrazio svoju čvrstu vjeru u mogućnost nastavka saradnje i u drugim oblastima, prije svega u sferi privrede i ekonomije.

Sastanku predsjednika Šćekića sa delegacijom iz Rusije prisustvovali su i savjetnici iz oblasti kulture, obrazovanja i međunarodne saradnje: Irina Zečević, savjetnica u Službi predsjednika opštine i članica pozorišta Centra za kulturu Berane, Jasmina Đukić, savjetnica u Službi predsjednika skupštine, kao i mr Miomir Vojinović, profesor ruskog jezika i književnosti, student Moskovskog Državnog Pedagoškog Univerziteta, jedini predstavnik Crne Gore na Svjetskom Forumu diplomaca ruskih univerziteta.