Delegacija Opštine Berane koju su činili Sveto Mitrović, Miro Vešović i Vuko Todorović prisustvovala je obilježavanju praznika Male Gospojine u Gračanici, koji se od ove godine obilježava i kao Dan opštine Gračanica (Kosovo i Metohija). Naša delegacija je u manastiru Gračanica prisustvovala i služenju Svete arhijerejske liturgije nakon čega je litija krenula kroz grad.

Ovom prilikom predstavnici Opštine održala su i posebne sastanke sa domaćinima, predsjednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem i njegovim saradnicima, gradonačelnikom pobratimskog grada Subotice Bogdanom Labanom, kao i delegacijom Novog Sada.

Na sastancima je bilo riječi o uspostavljanju saradnje između Berana i Gračanice, odnosno Novog Sada, a sa druge strane sa rukovodstvom Subotice je razgovarano o konkretnim potezima u budućem periodu imajući u vidu da je protokol o saradnji još ranije potpisan.

Povodom Dana opštine gosti Gračanice bili su i brojni gosti sa Kosova, Srbije i regiona.

Liturgiji, koju je pred prepunom manastirskom portom služio iguman manastira Draganac otac Ilarion, sveštenstvo i monaštvo eparhije, prisustvovalo je rukovodstvo Gračanice na čelu sa predsjednikom opštine, delegacije iz Berana, Subotice i Novog Sada, kao i veliki broj mještana.

Nakon liturgije krenula je litija centralnim ulicama Gračanice kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika a potom je u manastirskoj porti prerezan i slavski kolač.

Iguman manastira Draganac otac Ilarion čestitao je slavu svim vjernicima kao i opštini Gračanica koja Malu Gospojinu obeležava kao Dan opštine, i zahvalio gostima na podršci koju godinama pružaju Gračanici.

Centralni događaj obilježavanja Dana opštine nastavljen je prigodnim programom u Domu kulture gdje je održana Svečana akademija.