Uz prisustvo brojnih posjetilaca iz različitih krajeva Srbije i Crne Gore u vojvođanskom mjestu Savino Selo kod Vrbasa i ove godine je na svečan način proslavljen veliki hrišćanski praznik sveti Arhangel Mihailo, krsna slava Vasojevićâ, 18. novembara 2017. Bila je to jedinstvena prilika da se tokom dvodnevne svečanosti više  od pet stotina Vasojevićâ i njihovih gostiju, okupljenih oko krsnog imena, njegujući tradiciju svog zavičaja, još čvšće ujedine u jedno zajedničćko biće.

Tako su se ponovo sreli stari znanci, rođaci i bratstvenici, učvršćena su i sklopljena nova prijateljstva i oživljene uspomene i sjećanja na slavne pretke.

Pored dobre organizacije i tradicionalnog gostoprimstva domaćina, priređen je i bogat kulturno-zabavni program u kojem su učestvovali poznati pjesnici, guslari i estradni umjetnici koji su davali poseban ton cijelom događaju. Ovom prilikom obilježen je i dan kada je prije 25 godina formirano Udruženje Vasojevića u Savinom Selu.

Riječi pozdrava u ime domaćina uputili su predsjednik i zamjenik predsjednik Udruženja Vasojevićâ iz Savinog Sela Vuk Dedović i Nebojša Perović istaknuvši da je pitoma vojvođanska ravnica i ovoga puta, proslavljajući svetog Arhangela Mihaila, otvorila svoje srce i dušu svim iskrenim prijateljima i dobrotvorima.

Perović  je pozdravio brojne goste i pozvao ih da minutom  ćutanja odaju poštu svim osnivačima Udruženja. Perović je istakao da moramo da se sjećamo naših osnivača koji su udarili temelje našem Udruženju Među kojima je bio prvi predsjednik ovog Udruženja Marko Đukić kojemu je prije početka svečanosti delegacija Udruženja i opštine Berane koje su posjetile njegov grob i položile cvijeće, dok se biranim riječima o njemu sa zahvalnošću prisjetio predsjednik SO Berane Goran Kiković. Perović je ovom prilikom pozdravio brojne delegacije i ličnosti koji su došli iz raznih djelova Srbije i Crne Gore među kojima delegacije Opštine Berane na čelu sa predsjednikom Opštine Berane Dragoslavom Šćekićem i predsjednikom SO Berane Goranom Kikovićem, delegacija Opštine Vrbas,  delegacija Udruženja Vasojevića iz Beograda na čelu sa predsjednikom generalom dr Lukom Kastratovićem, predsjednik Udruženja Vasojevića iz Kragujevca Veroljub Kastratović, pjesnik Dragomir Ćulafić  kao i brojne delegacije iz Sombora, Kragujevca, Subotice, …

Novoizabrani predsjednik Podružnice u Savinom Selu Vuk Dedović  se obratio prisutnima posebno pozdravivši mlade  koji se iz godine u godinu okupljaju u većem broju, što govori da ovakva okupljanja imaju budućnost. On je podsjetio prisutne na dan kada je osnovano Udruženje daleke 1992. godine kao prvo takve vrste u ondašnjoj Jugoslaviji, uz podsjećanje da je poslije Drugog svjetskog rata izvršena kolonizacija stanovništva iz ondašnjeg andrijevičkog i beranskog sreza u Savino Selo i to u dva navrata, gdje je svoj novi dom pronašlo bezmalo oko 400 porodica iz Vasojevićâ, koji su se skućili i prilagodili datim okolnostima.

Skup je pozdravio  predsjednik  general dr  Luka Kastratović poželjevši vrijednim domaćinima u Savinom Selu  da i u narednom periodu priređuju slične bratske svečanosti, pohvalivši njihov rad i pregalaštvo da okupljaju svoju braću iz svih krajeva. Ističući da skup u Savinom Selu predstavlja izraz zajedničkih želja svih pripadnika velikog Vasovog plemena spremnih da njeguju tradiciju svoje postojbine, da se međusobno ispomažu i da udruženi pokažu svoje poštovanje prema precima. Istakao je da Udruženja Vasojevićâ nije stranačko nego vanstranačko i nadstranačko. Sjever Crne Gore odnosno Vasojevići su zapostavljeni i pozvao je naše zavičajce da ulaži i pomažu zavičaj. Na kraju pozvao  je na slogu i jedinstvo Vasojevića, Crne Gore, Srbije i Republike Srpske i istakao da su Vasojevići okrenuti prema Rusiji pozdravivši ovom prilikom delegaciju Ruske ambasade. Istakao je i značaj Udruženja Vasojevića u Savinom Selu na čelu sa Vukom Dedovićem i Nebojišom Perovićem. Naglasio je da su Vasojevići potomci Nemanjića i da se diče tim svojim porijeklom i das im to niko neće i nemože oduzeti. Nismo mi Polimljani nego Vasojevići zaključio je Kastratović.

Potom je u ime opštine Berane prisutne pozdravio, predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić, koji je poslao pozdrave iz Berana i obećao da će matica uzeti učešća u izgradnji crkve Svetog Arhangela Mihaila u Svinom Selu.

Predsjednik Skupštine opštine  Berane Goran Kiković je skup pozdravio u ime SO Berane i Udruženja Vasojevića iz Berana i Andrijevice poželivši  domaćinima da i u narednom periodu priređuje slične svečanosti, pohvalivši njihov rad i pregalaštvo da okupljaju svoju braću iz svih krajeva. On je  ovom prilikom citirao riječi crnogorskog suverena kralja Nikole Prvog Petrovića Njegoša o Vasojevićima.

“…Vasov trag je jedrog zdravlja,
lijepijeh crta lica,
on je stožer Raškoj zemlji,
i kitna joj perjanica…“

Podsjetio je da su Vasojevići imale odsutnu ulogu Prvom srpskom ustanku pod vođstvom Karađorđa, najvećeg ratničkog izdanka vasojevićkog plemena, vaskrsla Srbija. Kiković je istakao da su Vasojevići učestvovali i u stvaranju Srbije  i da je vojvoda Petar Bojović koji je Vasojević oslobodio Beograd 1918. godine. On je rekao i da su Vasojevići učestvovali i u stvaranju Crne Gore na čelu sa Vojvodom Miljanom Vukovim Vešovićem. Brojne su činjenici  koje govore u prilog da je narod oblasti Vasojevića dao veliki doprinos snaženju Crne Gore, njenom teritorijalnom proširenju i konstituisanju kao moderne građanske države. Zato se nikada nećemo odreći ni crnogorstva ni srpstva, jer je to uvijek bilo jedno, istakao je Kiković.

On je citirao riječi Goluba Dobrašinovića, donjovasojevićkog glavara koji kada ga je pitao kralj Nikola koliko ima plemena u Vasojevićima rekao dva gospodaru ljudi i neljudi. I danas je tako u Vasojevićima zaključio je Kiković.

Skup je u ime Udruženja Vasojevića iz Kragujevca pozdravio predsjednik Veroljub Kastratović, koji istako značaj Udruženja Vasojevića kojeg je pokrenuo i osnovao Milija Zečević. On je istakao da oni u Kragujevcu djeluju u okviru  udruženja “Komovi“ koje okuplja Metohiju, Hercegovinu, Šumadiju, Crnu Goru i Vasojeviće. I potom poklonio knjige za biblioteku u Savinom selu.

U kulturno-zabavnom programu nastupili su pjesnik Dale Ćulafić, guslar Zoran Samardžić i estradni umjestnici Branka Šćepanović i Neša Lutovac i KUD “Kolo“ iz Berana koje izvelo igre iz Crne Gore i Vasojevića.

Na skupu  su podijeljeni zavičajni časopisi: “Glas Vasojevića“ i  “Glas Holmije“.

Svečanosti u Savinom Selu prisustvovala je i delegacija SO i Opštine Berane i Udruženja Vasojevića koju su sačinjavali: Dragoslav Šćekić,Goran Kiković, dr Jugoslav Račić, Darko Stojanović,  Mladen Stijović, Zoran Jojić, Sreten Lekić, Ivan RadevićDobrivoje-Dojo Vešović Miličko Trifunović Program je kao i ranijih  godina vodio veoma nadahnuto i vispreno novinar Petko Koprivica.