Obilježavanju Dana Afrike i Dana prijateljstva sa narodima Afrike, na poziv ambasadora Alžira – njegove ekselencije Abdelhamida Šebšuba, prisustvovala je delegacija Opštine Berane na čelu sa predsjednikom opštine Dragoslavom Šćekićem. Svečani prijem je održan u Palati „Srbija“ u Beogradu.

Ambasador Republike Alžir i doajen Afričke grupe bio je domaćin u ime svoje zemlje, ali i Angole, Konga, Egipata, Gvineje, Libije, Maroka i Tunisa.

On je i ovom prilikom pokazao koliko uvažava veze koje je stvorio sa njihovom zemljom, naš sugrađanin i dobitnik 21. julske nagrade – pokojni Stevan Labudović, doajen jugoslovenskog filmskog snimateljstva i zaslužni građanin Narodne Demokratske Republike Alžir.

Na prijemu organizovanom pomenutim povodom govorio je potpredsjednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova, Ivica Dačić.

U sastavu naše delegacije, pored predsjednika Šćekića, bili su Dubravka Jovančević, šefica kabineta, i Darko Stojanović, savjetnik u Službi predsjednika.

Ovogodišnja proslava Dana Afrike počela je u Palati „Srbija“, a biće nastavljenja 28. juna izložbom egipatskih artefakata iz srpskih muzeja u Muzeju afričke umjetnosti, gdje se 29. i 30. juna održava Afro-festival, a počasni gost je Egipat.

Podsjetimo, u prijestonici Etiopije 1963. godine vođe 30 afričkih država osnovali su Organizaciju afričkog jedinstva. U čast podršci koju su tada dobili od Josipa Broza, dan njegovog rođendana – 25. maj proglašen je danom Afrike.