Poznata danska glumica porijeklom iz Berana, Marijana Janković, bila je gost „Dana nordijskog filma “ koji se od 16. do 19. septembra održavaju u Beranama.

Festival su otvorili zamjenica ambasadora Kralljevine Danske gospođa Marijana Topać, menadžer opštine  Darko Stojanović i glumica Marijana Janković.

Menadžer Stojanović se u pozdravnom govoru zahvalio Savjetu nordijskih zemalja na prilici koju su ukazali Beranama, koja će pomoći boljem razumijevanju između kultura. Takođe je podsjetio na ulaganja Opštine u kulturu od organizacije brojnih manifestacija do oživljavanja amaterskog pozorišta.

Gospođa Topać je posebno istakla doprinos crnogorskih glumaca savremenoj danskoj filmskoj i pozorišnoj umjetnosti kroz primjere Marijane Janković i Dejana Čukića koji su svoje karijere izgradili u Danskoj.

Marijana Janković se zahvalila na prilici da gostuje u svom rodnom gradu istakavši da je zahvalna Danskoj na svemu što joj je omogućila, ali da zbog toga nikad ne zaboravlja rodni grad u kome se upoznala sa filmskom i pozorišnom umjetnošću.

U sklopu festivala u Gimnaziji „Panto Mališić“ je održana projekcija filma „Da skratimo priču“ nakon koje su Marijana Janković i režiser Goran Bjelanović održali panel sa učenicima i glumcima amaterima, na kome su govorili o svojim profesionalnim i životnim izazovima. Marijana je govorila o izazovima sa kojima se susretala prilikom studiranja, kao prva glumica sa ovih prostora koja je završila Dansku kraljevsku akademiju, o ulogama koje je tumačila između kojih je i uloga u folmu „Helijum“ koji je nagrađen „Oskarom“ američke filmske akademije.

Tokom festivala će biti prikazana  četiri filma i to dansko „Tiho srce“, švedski „Ne žali za mnom“, norveški „Ostati živ“ i finski „Čovjek bez prošlosti“.

 

 

 

 

print