Prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori i predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, g –din, Aleksandar Sergejevič Belčenko,  30. maja 2017. godine je boravio u posjeti Opštini Berane. Tokom posjete on se  sastao sa predsjednikom opštine Berane, Dragoslavom Šćekićem, koji je istakao da Opština Berane radi na održavanju i jačanju  tradicionlanih,  kulturnih i dr. veza  naše Opštine  sa Rusijom, čemu ide u prilog i organizovanje manifestacije «Dani ruske kulture u Beranama». Gospodin Belčenko je upoznao predsjednika Šćekića sa aktivnostima koje Ambasada Rusije preduzima u cilju realizacije programa ove manifestacije.

Nakon prijema kod Predsjednika Opštine,  održan je sastanak sa predsjednikom Skupštine Goranom Kikovićem i potpredsjednikom Opštine, Radem Kljajićem. Sastanku su prisustvovali, v.d. menadžer Opštine, Darko Stojanović, direktorka Centra za kulturu, Slobodanka Ivanović, direktorka Polimskog muzeja, Violeta Folić i sekretarka Skupštine, Jasmina Đukić.

Tema sastanka je vezana za pripremu manifestacije „Dani ruske kulture u Beranama“, koja je pokrenuta na inicijativu Odbora za međuopštinsku i međunarodnu saradnju Skupštine opštine Berane. Dogovoreni su, termin održavanja ( od 19. do  26 jula ove godine)  i program manifestacije:

  • 19. jul – izložba fotografija „ Aleksandro – nevske Lavre u slici i riječi“
  • 20. jul – koncert ruskog plesnog Ansambla Sabine Grankine
  • 22.- 24. jul – prikazivanje šest ruskih filmova:

– „A zore su tihe…“

– „ Balada o vojniku“

– „Tvrđava u Brestu“

– „Borili su se za Otadžbinu“

– „Staljingrad“

– „Magla“

  • 25. jul – veče posvećeno Fjodoru Mihajloviču Dostojevskom
  • 26. jul – izložba knjiga ruskih pisaca, koje se nalaze u posjedu bibliotečkog fonda Narodne biblioteke „Dr Radovan Lalić“.

U nastavku g- din Belčenko je posjetio Polimski muzej, Centar za Kulturu i  Manastir Đurđeve Stupove, gdje ga je primio NJ.P. Episkop budimljansko – nikšićki, G. Joanikije.