U velikoj sali SO Berane sinoć je održano završno veče revije „Dani češkog filma“ u Crnoj Gori, u sklopu koje je prikazan film „Gangster Ka“. Nakon prestonice i glavnog grada i beranska publika je imala priliku da uživa u jednom ostvarenju novije češke produkcije.

Tim povodom, projekciji filma prisustvovao je ambasador Republike Češke u Crnoj Gori Karel Urban koji se, nakon predsjednika SO Berane Novice Obradovića, obratio prisutnima u sali.

IMGL9212

– Kultura je najbolji način da se povežu narodi i zemlje jer to je jezik koji razumiju svi, a samim tim umjetnost je najbolje oruđe. Crna Gora i Češka i pored toga što ne spadaju u red najvećih, zemlje su bogate tradicije i kulture – kazao je predsjednik Skupštine na početku.

On je u nastavku istakao da češka kinematografija spada u najprestižnije sa posebnim osvrtom na to da su mnogi priznati režiseri sa prostora bivše Jugoslavije završili čuvenu prašku filmsku školu.

– Jedan od najznačajnijih, ako ne i najznačajniji, režiser sa ovih prostora, Emir Kusturica je praški đak – naglasio je Obradović.

– Berane, nakon prestonice Cetinje i glavnog grada Podgorice, ima tu čast i privilegiju da bude domaćin revije „Dani češkog filma“. Posebnu zahvalnost zbog toga dugujemo, njegovoj ekselenciji, ambasadoru Republike Češke, gospodinu Urbanu – zaključio je predsjednik na kraju.

IMGL9217

– Veoma mi je drago što smo ove godine imali priliku da ostvarimo saradnju sa Opštinom Berane, smatrajući da je ona najbolji partner, nakon Podgorice i Cetinja, za prezentaciju češke kinematografije i ovim putem se zahvaljujem na toj saradnji – kazao je ambasador Urban na vrlom dobrom našem jeziku, dodavši da ga raduje činjenica da češki filmovi u Crnoj Gori imaju svoju publiku.

– Upravo imajući to u vidu svake godine sa velikom pažnjom biramo filmove koje ćemo predstaviti. Naravno, opet smo se potrudili da to budu filmovi koji se u Crnoj Gori prikazuju prvi put – istakao je on.

Nakon oficijalnih obraćanja prikazan je film „Gangster Ka“, nastao po romanu Jaroslava Kmente.

Istog dana, prije projekcije u velikoj sali, za goste je upriličen koktel u prostorijama opštinskog bifea.

Napomene radi, održavanje revije „Dani češkog filma“ u Beranama, zajedničkom saradnjom su omogućili Ambasada Republike Češke u Crnoj Gori i Opština Berane.