Povodom Dana pobjede nad fašizmom, načelnik Službe zaštite i spašavanja opštine Berane Tihomir Bogavac, predsjednik OBNOR Berane Petar Labudović i mali broj članova ove boračke organizacije, u skladu sa preporukama NKT, odali su počast minutom ćutanja i polaganjem vijenca na Spomenik žrtvama fašizma na Jasikovcu.

Foto: Radio Berane

„Evropske i demokratske vrijednosti mogu počivati jedino i isključivo na idejama antifašizma“, kazao je ovim povodom načelnik Bogavac, istakavši da se danas širom Evrope obilježava 9. maj kao Dan pobjede i Dan Evrope.

Bogavac, koji je prisustvovao u ime Opštine Berane, kazao je da slobodarski duh antifašizma nikada nije napustio beranski kraj i Polimlje.

Labudović je rekao da su se i ovog 9. maja okupili u slavu tog veličanstvenog datuma svjetske istorije, koji se obilježava punih 75 godina.

„Danas smo na ovom mjestu da se sa poštovanjem sjetimo devet istaknutih rodoljuba koje su nadomak ovog spomenika strijeljali Italijani“, istakao je Labudović i ponovio da se sa Jasikovca uvijek gledalo u slobodu i u borbu za nju odlazilo.

U Evropi se obilježava 9. maj kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije (EU), pet godina kasnije.

U Beranama je tim povodom postavljen bilbord kod autobuske stanice.