„Biznis zona „Rudeš“ se u Beranama prostire na 16, 6 hektara površine. Ima preko 30 parcela i nekoliko objekata. Potencijalni investitori mogu da dobiju zemljište gotovo besplatno. Olakšice koje se daju korisnicima ogledaju se kroz oslobađanje svih lokalnih taksi, u gotovo stoprocentnom iznosu“, kazao je, između ostalog, menadžer Opštine Vladimir Đaković.

tekst

Skupština Opštine Berane je na petoj redovnoj sjednici, održanoj 4. juna 2019. godine, donijela Odluku o proglašenju biznis zone „Rudeš“. Odluka ima za cilj podršku ekonomskom razvoju opštine, podsticanje investicija i otvaranja novih radnih mjesta.

Biznis zona se u Beranama prostire na 16, 6 hektara površine i obuhvata niz privrednih djelatnosti.

„Privredne oblasti koje su obuhvaćene programom biznis zone su: drvna, agro i prerađivačka industrija, prerada prehrambenih mliječnih proizvoda i drugih bezalkoholnih pića, zatim gotovih jela, proizvoda mesa, mesnih proizvoda, te skadištenje i hladnjače. Tu su informacije i komunikacije, stručne – naučne djelatnosti, kao i magacini poluotvorenog i zatvorenog tipa, radni pogoni prerade, dorade, pakovnja i ekspedicije, robno distributivni centri, ako i druge uslužne djelatnosti“, kazao je menadžer Đaković.

Novina u osnivanju biznis zone jeste da je prilagođena svi važećim državnim zakonima, da ima potrebne saglasnosti Ministarstva ekonomije i Agencije za zaštitu konkurencije, zatim da je na osnovu prilagođavanja potencijalna ponuda u biznis zoni takva da potencijalni investitori mogu da preuzmu, odnosno zakupe zemljište po simboličnoj cijeni 0,05 € – što je pet centi na godišnjem nivou, u periodu od pet do trideset godina – u zavisnosti od svoje djelatnosti.

Olakšice koje se daju korisnicima biznis zone ogledaju se kroz oslobađanje svih lokalnih taksi, u gotovo stoprocentnom iznosu. Takođe, one se u biznis zoni mogu kombinovati sa državnom pomoći tako da potencijalni investitori u nekim slučajevima, na osnovu visine svoje investicije, mogu da ostvare povrat uloženog novca i čak do 70%„, navodi menadžer.

Biznis zona u Beranama ima preko 30 parcela i nekoliko objekata, koji će prema njegovim riječima, rado biti ustupljeni potencijalnim investitorima.

„Biznis zona ima veoma dobru saobraćajnu infrastrukturu. Opština Berane je ove godine za sva potrebna ulaganja u biznis zoni opredijelila budžet u visini od oko 30.000 evra, tako da će radovi ubrzo početi“, ističe Đaković.

Finansijske olakšice u Biznis zoni odnose se na ulaganja u imovinu, troškove zarada za otvaranje novih radnih mjesta i troškove ulaganja u infrastrukturu.

„Cilj osnivanja biznis zone „Rudeš“ je otvaranje novih radnih mjesta u Beranama, koje važe za grad sa najvećom nezaposlenošću u Crnoj Gori. Očekujemo da se zahvaljujući olašicama u biznis zoni, u Beranama do kraja 2019. godine otvori najmanje 20 radnih mjesta„, zaključio je opštinksi menadžer na kraju.