Očigledno je da se nastavlja nepravedna politika Vlade Crne Gore prema Opštini Berane, u ovom slučaju klasična otimačina od strane Ministarstva prosvjete. Naime, ovih dana, iako još uvijek nije okončan sudski spor, u prostorije Univerzitetskog centra, vrši se useljavanje đaka, čime resorno ministrastvo socijaldemokrata konačno pretvara ovo zdanje u privatno preduzeće SD-a, ne poštujući lokalnu politiku, i ne vodeći nimalo računa o razvojnoj politici našeg grada.

Istine radi, zemljište na kom se nalazi ovaj objekat bio je u vlasništvu Opštine Berane, koje je u tom pravcu 2010. godine dobilo i građevinsku dozvolu za rekonstrukciju pomenutog objekta, da bismo od strane Ministarstva održivog razvoja i tuirizma dobili i upotrebnu dozvolu 2017. godine.

Na žalost, na volšeban način, 2018. godine ovo zdanje prelazi u ruke Vlade Crne Gore, odnosno njenog Univerziteta, čime je prekršen svaki način dogovora i odbijena ruka saradnje pružena sa naše strane.

Jedino što je preostalo našoj Opštini je da pravdu potraži sudskim putem i u upravnom postupku dokažemo ono što je svima dobro poznato, a to je da je imovina Opštine Berane oteta i predata Vladi Crne Gore. O svemu ovome smo upoznali i predsjednika Vlade. Sudski spor još uvijek nije završen.

Na žalost, poslednja dešavanja govore da SD-u i njihovom Ministrastvu prosvjete ni najmanje nije stalo da Berane bude univerzitetski centar u pravom smislu te riječi. Nedobijene akreditacije za nove studijske programe, za šta su postojali kapaciteti u ovoj zgradi, nepostojanje volje i želje da se rekonstruiše škola na Donjim Lugama, iako je Opština uradila svoj dio posla uz gotov projekat, govore u prilog tezi da su uskostranački interesi socijaldemokrata iznad interesa beranske lokalne uprave.

I konačno, možemo očekivati ovih dana da se ovaj objekat budu smještene i opštinske prostorije socijaldemokrata ili njima bliskih partija, čime bi i konačno bio zaokružen projekat otvorene otimačine, koji se sprovodi prema Beranama.

Bez obzira na ovakvu pogubnu politiku Vlade Crne Gore prema našem gradu čime Univerzitetski centar gubi svoj osnovni smisao, lokalna uprava nastavlja sa svojom odgovornom, razvojnom politikom u interesu svojih Beranki i Beranaca.