„Bespravna gradnja povećava tragične efekte od zemljotresa, te je poštovanje propisa kao preventivna zaštita“, zajednički je ocijenjeno na stručnom skupu u Podgorici, organizovanom povodom obilježavanja četrdesetogodišnjice razornog zemljotresa u Crnoj Gori, kojem je prisustvovao i potpredsjednik opštine Berane Rade Kljajić.

Ovim prilikom, na skupu su govorili, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i direktorica Direktorata za građevinarstvo Tatjana Vujošević.

„Poštovanjem planova i procedura i borbom sa divljom gradnjom mogu se smanjiti seizmološki rizici“, kazao je ministar Radulović.

„Borbom protiv bespravne gradnje čuvamo živote ljudi, jer analize zemljotresnih katastrofa u novije vrijeme pokazuju da su tragični efekti najnaglašeniji u prostorima sa bespravnim objektima i onim kod kojih je izostalo poštovanje savremenih arhitektonsko-građevinskih standarda. Zato je na svima nama, a posebno na struci, da gradimo po propisima i da što više smanjimo seizmički rizik. Da poštujemo planove i procedure, da uvažimo prostor i prirodu oko nas“, poručio je, između ostalog, na stručnom skupu ministar održivog razvoja i turizma.

Podsjećanja radi, razorni zemljotres, koji se dogodio 15. aprila 1979. godine u 7:19 časova, imao je jačinu od sedam stepeni Rihterove skale, odnosno devet stepeni Merkalijeve. Potres tla trajao je deset sekundi i uglavnom se osjetio duž crnogorske i albanske obale, teško oštetivši stare gradove Kotor, Budvu, Herceg Novi, Bar i Ulcinj. U zemljotresu je poginula 101 osoba dok je više od hiljadu povrijeđeno, a oko 80 000 ljudi ostalo je bez krova nad glavom.