Tradicionalna manifestacija „Beransko kulturno ljeto“ počinje u četvrtak, 2. jula, promocijom knjige „Svjetlost svijetli u tami“ episkopa Budimljansko-nikšićkog, G. Joanikija u sali Centra za kulturu, sa početkom u 20 časova.

Beransko kulturno ljeto počinje u četvrtak promocijom knjige vladike Joanikija

„Za ovogodišnje kulturno ljeto, koje će trajati do 7. avgusta, pripremili smo bogat i raznolik program uz poštovanje svih prepopruka Nacionalnog koordinacionog tijela zbog pojave koronavirusa. Beranci i gosti će imati priliku da besplatno pogledaju predstave, posjete koncerte, ali i da prisustvuju izložbama i književnim večerima. Programi će se odvijati na otvorenom, u glavnoj ulici, na malom stadionu, ali i u sali Centra za kulturu i galeriji Polimskog muzeja“, kazala je direktorica Centra za kulturu, Slobodanka Ivanović, naglašavajući da realizacija određenih programa zavisi od epidemiološke situacije u zemlji, u narednom periodu.

Posebno nas raduje, kako je kazala direktorica Polimskog muzeja Violeta Folić, to što će naši lokalni umjetnici dobiti više prostora i priliku da se pokažu u punom sjaju.

„Ovakve manifestacije treba da služe i kao potpora mladim ljudima, umjetnicima, da pokažu šta znaju i da svoja znanja i umijeća daju posjetiocima i ljubiteljima lijepog na dar. Kultura i umjetnost uspijevaju da odole i najtežim vremenim, a našom manifestacijom ćemo kao i svake godine omogućiti svim ljubiteljima umjetnosti da uživaju u bogatom kulturnom i umjetničkom sadržaju, kojeg su se zasigurno zaželjeli“, rekla je Folić.

Program manifestacije

Beransko kulturno ljeto počinje u četvrtak promocijom knjige vladike Joanikija

2. jul, 20 časova – Promocija knjige Vladike Joanikija

Promocijom knjige „Svjetlost svijetli u tami“ Njegovog preosveštenstva Episkopa budimljansko-nikšićkog, G.  Joanikija, u Centru za kulturu, zvanično započinje „Beransko kulturno ljeto “. O knjizi će pored autora govoriti i dr Budo Aleksić, pjesnik i izdavač Radomir Uljarević, Veselin Matović – glavni urednik časopisa za srpski jezik, književnost i kulturu ,, Slova“ i Damjan Ćulafić – urednik časopisa ,,Tokovi“.    

 11. jul, 20 časova – Izložba slikarke Mire Garčević

U galeriji Polimskog muzeja biće upriličena izložba akademske slikarske Mire Garčević Vujanović. Živi i radi u Podgorici. Učesnica je brojnih likovnih kolonija. 2002. godine imala je samostalnu izložbu u ovom muzeju. Član je udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.   

15. jul, 20 časova – Veče klasične muzike

Veče klasične muzike u Centru za kulturu

Nastupaju: Anđela Brajović , magistar solo pjevanja i Natalija Djačenko, pijanistkinja.

Obje su profesorice su u Školi za osnovno muzičko obrazovanje u Beranama.

Od 15. do 20. julaMeđunarodna likovna kolonija

Kolonija će okupiti sedam renomiranih umjetnika iz Crne Gore. Za razliku od ranije ove godine neće biti prisutni umjetnici iz inostranstva zbog pojave koronavirusa

Kolonija će okupiti sedam renomiranih umjetnika iz Crne Gore. Za razliku od ranije ove godine neće biti prisutni umjetnici iz inostranstva zbog pojave koronavirusa

Beransko kulturno ljeto počinje u četvrtak promocijom knjige vladike Joanikija

16. jul, 20 časova – Promocija knjige Vlajka Ćulafića

U sali Centra za kulturu biće održana promocija knjige ,,Jesam li živ, Bože?“ Vlajka Ćulafića – srpskog intelektualca, književnika, novinara i književnog kritičara. On je čovjek koji je ostvario zapažene rezultate na polju književnog, novinarskog i sveukupnog stvaralaštva za šta je dobio niz značajnih odlikovanja i priznanja, i koji je zasigurno bio jedan od najuglednijih i najznačajnijih književnih stvaralaca na ovim prostorima.

19. jul, 11 sati – Izložba oldtajmera

U ulici Igumana Mojsija Zečevića (glavna ulica)  biće održana šesta po redu izložba oldtajmera, u organizaciji Turističke organizacije Berane. Na ovoj izložbi koja uvijek izazove veliko interesovanje, učestovaće nekoliko desetina automobila , ali ove godine samo izlagača iz Crne Gore . Izložba oldtajmera je postala tradicionalna i prepoznatljiva, kao jedina ove vrste na sjeveru države.

 20. jul, 20 časova – Promocija knjige Miomirke Saičić

 U galeriji Polimskog muzeja biće održana promocija knjiga ,,Mesečeva sonata“ i Nedovršena sonata“, pjesnikinje Miomirke Mire Saičić. Autorka piše poeziju i prozu.

 Od 20. do 23. jula

Na Stadionu malih sportova, u organizaciji Sportkog centra, održaće se tradicionalni turnir u malom fudbalu „Berane 2020“. Prijave ekipa su u toku.

 21. jul, 11 sati – Svečana sjednica SO Berane

 Svečana sjednica u sali Centra za kulturu povodom Dana opštine

21. jul, 21 čas – Koncert za Dan opštine

Koncert povodom Dana opštine u glavnoj ulici 

24. jul – 20 časova

U sali Centra za kulturu biće upriličena promocija knjige ,,Jezičke određenice“ autora Miloša Vulevića. Riječ je o djelu čuvenog profesora srpskog jezika beranske Gimnazije, koje sadrži tekstove književne kritike i obajvljuje se posthumno.

25. jul, Šalufijada

Na glavnoj gradskoj plaži biće održana jednistvena sportsko-zabavna manifestacija “Šlaufijada”, koju organizuje lokalna Turistička organizacija.

29. jul, 20 sati – „Ladica đinđuva po trgu prosuta“

Kulturno-umjetnička manifestacija „Ladica đinđuva po trgu prosuta“ održaće se na Njegoševom trgu, u organizaciji Opštine Berane.

 Ova manifestacija okuplja domaće umjetnike, glumce, slikare i muzičare. Zauzela je visoko mjesto na ljestvici kulturnih dešavanja u Beranama.

Kako ,,Ladica“ nosi mnogo širu poruku od jednodnevnog programa, kroz ovu manifestaciju, čiji je koncept – umjetnost na ulici, u narednim godinama biće urađeno nekoliko murala na većim javnim površinama.

1. avgust, 20 sati – „Balkansko mediteransko veče“

Muzički događaj „Balkansko mediteransko veče“ biće održan u sali Centra za kulturu.

Učestvuju : mr Zorica Belić – operska solistkinja i dr Ljubinko Lazić – vođa gudača Beogradske filharmonije.

7. avgust, 20 sati – Izložba ,,Rano hrišćanstvo Polimlja – nova arheološka istraživanja“

U galeriji Polimskog muzeja održaće se izložba ,,Rano hrišćanstvo Polimlja – nova arheološka istraživanja“ .

Pod pokroviteljstvom Opštine Berane, organizatori Beranskog kulturnog ljeta su javne ustanove Centar za kulturu i Polimski muzej, Turistička organizacija Berane, opštinski Sekeretarijat za sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO i Sportski centar.