Naše sugrađanke, Nadica Obadović i Suzana Došljak, profesorica razredne nastave po zanimanju, u priču sa suvenirima su ušle prije godinu dana i to zahvaljujući projektu „Budimo kreativni“ – namijenjenom osobama sa invaliditetom. Projekat je finansirao Zavod za zapošljavanje Crne Gore, a sprovodile su Opština Berane i Turistička organizacija iz našeg grada.

suveniri berane

„Poslednjih godinu dana radimo ručnu izradu suvenira i ukrasnih predmeta sa motivima Berana. Tome je prethodila obuka u trajanju od tri mjeseca u srednjoj stručnoj školi „Vukadin Vukadinović“. Projekat se sastajao iz motivacije, obuke, nakon toga rada i na kraju zaposlenja. Izrađujemo suvenire od različitih materijala i predmeta. Sve zavisi od ideje koju imamo i materijala koje posjedujemo“, pričaju naše sugrađanke.

Pravljenje suvenira je kombinacija kreativnosti i vještih ruku, i sam proces, prema njihovim riječima, nije fizički zahtjevan.

„Suvenir je nešto što je uspomena za ponijeti, male cijene, lak za transport i da ima autentičnost mjesta na koje se odnosi“, objašnjavaju one.

Prva suvenirnica u Beranama biće smještena u turističkoj kućici koja se nalazi preko puta zgrade Opštine.