Opština Berane učestvovaće u akciji „Let’s do it Montenegro!“, kojom se 14. septembra obilježava Svjetski dan uklanjanja otpada. Pod sloganom „Nastavljamo drugačije“ inicijator i nosilac ove akcije u Crnoj Gori je Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid, iz Podgorice.985a62ad0e029198bbfadc92e19b0a8bNajveća građanska akcija u istoriji planete „Let’s do it!” okupiće toga dana milione ljudi iz 150 država širom svijeta.

U našem gradu ova akcija obuhvata čišćenje zelenih površina kod gradske obilaznice i aerodromske piste. Okupljanje učesnika i početak akcije je u petak 14. septembra, u 09.00 sati, na aerodromskoj pisti, u dijelu koji se nalazi u neposrednoj blizini gradskog groblja.

Pozivamo sve organizacije, institucije, škole, klubove i kompanije da budu dio ovog jedinstvenog događaja i uzmu učešće u najmasovnijoj akciji na svijetu.

Napomene radi, 2016. godine ovoj akciji u Crnoj Gori odazvalo se više od 11. 000 građana, a 2014. njih 3.100, koji su uklonili više od 1.850m³ otpada u 21 opštini.

Pokret „Let’s do it!“ nastao je prije šest godina u Estoniji, tada je za jedan dan 50.000 građana ove baltičke države uklonilo 10.000 tona otpada. Ideja vodilja ovog pokreta je izgradnja jake socijalne mreže koja bi se bavila rješavanjem problema lokalne zajednice, takva mreža bi okupila predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora.

Pokret „Let’s do it!“ prerastao je vremenom u globalnu mrežu sačinjenu od više miliona volontera iz preko 150 država, koji su u svojim državama organizovali brojne akcije čišćenja.

Iz ADP – Zid poručuju da je cilj ove akcije podsticanje svih građana Crne Gore, bez obzira na godine i posao koji obavljaju, i bez obzira na porijeklo i različite pripadnosti, na aktivnije učešće u životu svoje zajednice.

„Akcija želi da pokaže da malim doprinosom možemo velike stvari učiniti realnim. Svaka od opština u Crnoj Gori ima veliki problem sa odlaganjem i trajnim saniranjem otpada. Nelegalno odlaganje otpada dovelo je do značajnog devastiranja životnog prostora i svakodnevno dovodi u opasnost mnoge građane. Ovaj problem može se riješiti samo zajedničkim i organizovanim djelovanjem“, zaključili su na kraju.

banerlijevo