Opština Berane podsjeća još jednom da su opasni i zlonamjerni svi pokušaji da se Berane predstavi kao netolerantan i netrpeljiv grad, te da je on i sada, kao i ranije bio sredina u kojoj su skupa živjeli predstavnici svih nacija. U tom pravcu smatramo nedopustivim bilo koji vid politizacije slučaja porodice Tomkić, uz konstataciju da je to isključivo predmet rada policije, tužilaštva i sudova.

Za svaku osudu je činjenica da su u Beranama od strane nadležnih organa dozvoljene kriminalne radnje kroz organizovani kriminal u vidu nasilja, prodaje narkotika, i to nažalost u najgorem obliku, u školama, što predstavlja zastrašujući podatak. Svjedoci smo različitih oblika razbojništva, kroz obijanja kuća, vikendica, te uništavanja imovine. Da li je to namjerno dozvoljeno ili je sistem potpuno zakazao, pokazaće vrijeme!?

Ne smiju se zanemariti ni svi slučajevi koji nisu prijavljeni, zbog našeg straha od posledica, a dok su upravo ovakvi upozorenje za sve institucije da rade svoj posao, oslobođeno od pritiska a u isto vrijeme i da se suprostave istom. Takođe, ne smije se zanemariti jedan od najznačajnijih faktora a to je neprofesionalnost, koja se ogleda kroz „zakonit“ rada službenika u pomenutim institucijama.

Sa druge strane, nedavna posjeta ambasadora Evropske unije našem gradu potvrđuje tezu i opredjeljenje lokalnog rukovodstva da je Beranama mjesto u porodici savremenih evropskih gradova gdje se poštuje i uvažava pravo na različitost. Na sastanku sa predstavnicima Hrvatske građanske inicijative (HGI) i Hrvatskog nacionalnog vijeća CG, koji je održan povodom poslednjih dešavanja, osudili smo napade na Igora Tomkića i njegovu porodicu, i iskazali stav da će Berane ponovo biti ono što je oduvijek i bilo, grad širok za sve ljude koji žive u njemu, bez obzira na vjeru i naciju. Kao odgovorna vlast učinićemo sve da tako i bude.

U proteklom periodu sproveli smo brojne aktivnosti koje govore u prilog tome. Podsetimo da je predsjednik opštine Dragoslav Šćekić bio domaćin slave manastira Đurđevi stupovi, zatim da Opština već godinama zajedno sa Medžilisom islamske zajednice u našem gradu organizuje iftar, potom da u saradnji sa ambasadom Ruske federacije realizujemo manifestaciju Dani ruske kulture, da imamo konstruktivne saradnje sa ambasadama SAD, Japana, te svim ostalim diplomatskim predstavništvima evropskih zemalja koje nisu članice EU. Ovo je još jedna prilika da potvrdimo našu otvorenost za svaku vrstu saradnje u pravcu stvaranja boljeg, ljepšeg i pristojnijeg života građana na ovom prostorima. Naravno, nećemo i ne smijemo zaboraviti ni ulogu Vlade Crne Gore u čitavom tom procesu.

Shodno tome, Opština Berane još jednom najoštrije osuđuje sve ono što se dešava porodici Tomkić i u okviru svojih zakonskih nadležnosti pružićemo maksimalnu pomoć kako bi ova porodica ostala da živi, stvara i radi u našoj sredini.