Општина Беране подсјећа још једном да су опасни и злонамјерни сви покушаји да се Беране представи као нетолерантан и нетрпељив град, те да је он и сада, као и раније био средина у којој су скупа живјели представници свих нација. У том правцу сматрамо недопустивим било који вид политизације случаја породице Томкић, уз констатацију да је то искључиво предмет рада полиције, тужилаштва и судова.

За сваку осуду је чињеница да су у Беранама од стране надлежних органа дозвољене криминалне радње кроз организовани криминал у виду насиља, продаје наркотика, и то нажалост у најгорем облику, у школама, што представља застрашујући податак. Свједоци смо различитих облика разбојништва, кроз обијања кућа, викендица, те уништавања имовине. Да ли је то намјерно дозвољено или је систем потпуно заказао, показаће вријеме!?

Не смију се занемарити ни сви случајеви који нису пријављени, због нашег страха од последица, а док су управо овакви упозорење за све институције да раде свој посао, ослобођено од притиска а у исто вријеме и да се супроставе истом. Такође, не смије се занемарити један од најзначајнијих фактора а то је непрофесионалност, која се огледа кроз „законит“ рада службеника у поменутим институцијама.

Са друге стране, недавна посјета амбасадора Европске уније нашем граду потврђује тезу и опредјељење локалног руководства да је Беранама мјесто у породици савремених европских градова гдје се поштује и уважава право на различитост. На састанку са представницима Хрватске грађанске иницијативе (ХГИ) и Хрватског националног вијећа ЦГ, који је одржан поводом последњих дешавања, осудили смо нападе на Игора Томкића и његову породицу, и исказали став да ће Беране поново бити оно што је одувијек и било, град широк за све људе који живе у њему, без обзира на вјеру и нацију. Као одговорна власт учинићемо све да тако и буде.

У протеклом периоду спровели смо бројне активности које говоре у прилог томе. Подсетимо да је предсједник општине Драгослав Шћекић био домаћин славе манастира Ђурђеви ступови, затим да Општина већ годинама заједно са Меџилисом исламске заједнице у нашем граду организује ифтар, потом да у сарадњи са амбасадом Руске федерације реализујемо манифестацију Дани руске културе, да имамо конструктивне сарадње са амбасадама САД, Јапана, те свим осталим дипломатским представништвима европских земаља које нису чланице ЕУ. Ово је још једна прилика да потврдимо нашу отвореност за сваку врсту сарадње у правцу стварања бољег, љепшег и пристојнијег живота грађана на овом просторима. Наравно, нећемо и не смијемо заборавити ни улогу Владе Црне Горе у читавом том процесу.

Сходно томе, Општина Беране још једном најоштрије осуђује све оно што се дешава породици Томкић и у оквиру својих законских надлежности пружићемо максималну помоћ како би ова породица остала да живи, ствара и ради у нашој средини.