Opština Berane i Regionalni biznis centar zajedno će sa Javnim energetskim preduzećem „Toplana“ iz Kraljeva, a uz podršku Grada Kraljeva, kao i partnera iz Banja Luke, konkurisati sa projektom „Više zelene energije – Manje zagađenja“ kod Evropskog fonda za Zapadni Balkan.

Berane i Kraljevo zajedno u evropske projkte

Tim povodom, menadžer Opštine Vladimir Đaković i direktor RBC Nebojša Babović boravili su u Kraljevu, gdje su se sastali sa zamjenikom gradonačelnika Vukmanom Rakočevićem, kao i predstavnicima Projektno-razvojnog centra.

„Grad Kraljevo će podržati zajednički projekat. Drago mi je da saradnja dva grada započeta još 2013. godine dobija prve zajedničke aktivnosti čiji je cilj unapređenje kontakata u funkciji jačanja ekonomske saradnje kao osnove održivog razvoja obe lokalne samouprave“, rekao je na početku sastanka Sreten Jovanović, pomoćnik gradonačelnika, na čiju inicijativu je i uspostvaljena saradnja Berana i Kraljeva.

„Javno energetsko preduzeće „Toplana“ iz Kraljeva već ima uspostavljenu saradnju, u dijelu razmjene iskustava, sa preduzećem „EkoToplana“ iz Banjaluke koje kao energent koristi biomasu čime se svrstava u red malobrojnih proizvođača energije za sisteme daljinskog grijanja iz obnovljivih izvora energije u regionu Zapadnog Balkana. Želja nam je zajedno sa partnerskim organizacijama iz Berana nastavimo već započete aktivnosti razmjene iskustava sa partnerima iz Republike Srpske u funkciji efikasnijeg korišćenja iskustava koja bi Kraljevu i Beranama omogućila sagledavanje njihovih mogućnosti za eventualni prelazak na korišćenje bio mase kako za energenta kako za proizvodnju toplotne energije tako i električne energije sistemom kogeneracije“, rekao je na sastanku Jovan Nešović, pomoćnik direktora JEP „Toplana“ i jedan od inicijatora ove vrste saradnje između gradova Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

Radi se, dodao je, o istovremenom korišćenju dijela toplotne energije koja se gubi u većini sadašnjh sistema daljinskog grejanja.

„Berane i Kraljevo imaju značajne resurse šuma, veliki broj drvoprerađivača na svojim teritorijama, a ovi pak i značajne količine drvnog otpada u svojoj proizvodnji koji se samo djelimično koristi za proizvodnju briketa ili peleta. Ako bismo izanalizirali te resurse i  pokrenuli kreiranje lanaca prikupljanja, prerade i prodaje sečke, što bi moglo da bude izvor dodatnih prihoda stanovništvu ovih zajednica, kreirali bismo realne sirovinske osnove za veće korišćenje bio mase kao obnovljivog izvora energije za proizvodnju različitih vidova energije“, istakao je on.

Na sastanku u Kraljevu  rečeno je da ovakve i slične inicijative lokalnih aktera mogu da posluže kao primjer kako se multisektorskim djelovanjem na lokalnom nivou u oblasti zaštite životne sredine većim korišćenjem obnovljivih izvora energije može dati doprinos malih zajednica rešavanju globalnog problema klimatskih promjena.

Ova posjeta označava proširenje i konkretizovanje dugogodišnje saradnje između Berana i Kraljeva.