Prilikom posjete opštini Berane, šefica Delegacije EU je u prisustvu rukovodstva Opštine donirala računare đacima i studentima iz socijalno ugroženih porodica, kao i korisnicima Regionalnog stambenog projekta.

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasadorka Oana Kristina Popa posjetila je opštinu Berane, u okviru svoje prve radne posjete sjeveru Crne Gore.

V. d. predsjednika Opštine Berane Marko Lalević poželio je dobrodošlicu uvaženoj gošći i zahvalio se na dosadašnjoj saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori.

Naglasio je da je veliki dio ulaganja u naš grad išao upravo preko EU fondova iz razloga što je ranije, kako je istakao „postojao maćehinski odnos državne vlasti prema Beranama kao opozicionoj opštini“.

Pomenuo je dva velika projekta koja su realizovana zahvaljujući sredstvima Evropske unije – Regionalni stambeni projekat (u okviru kojeg su izgrađene 4 stambene jedinice za raseljena lica na Rudešu) i projekat “Unapređenje sistema vodosnabdijevanja, izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda” koji predstavlja jednu od najvećih investicija EU u Crnoj Gori do sada. Vrijednost prvog je 3,5 miliona, a drugog 13 miliona eura.

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Berane Novica Obradović je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo posjetom ambasadorke Evropske unije opštini Berane.

Naglasio je napore lokalnog parlamenta da radi i odlučuje u skladu sa preporukama i dobrom praksom EU.

Napomenuo je da tijelo kojim predsjedava i odbornici teže evropskim standardima i ulažu napore kako bi sa lokalnog nivoa doprinijeli putu ka Evropskoj uniji i što bržem učlanjenju naše zemlje.

Maja Pešić je kao projekt menadžer Opštine predstavila rad opštinskog tima koji radi na privlačenju EU fondova i realizaciji projekata.

Navela je da je Opština Berane nagrađena kao lokalna uprava koja je uspješno koristila međunarodne fondove.

Pomenula je veće projekte koje je realizovala Opština, a finansirala EU i izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom. Istakla je da će Opština Berane i u budućnosti nastaviti uspješno da koristi pretpristupne fondove, i da će, kako je kazala „u nama uvijek imati pouzdanog partnera“.

Nakon sastanaka sa rukovodstvom lokalne samouprave, ambasadorka je razgovarala sa korisnicima projekata koje Evropska unija finansira u Beranama.

“Svjesni smo izazova sa kojima se lokalne zajednice suočavaju i drago mi je da Evropska unija pomaže u ovom regionu na puno načina. Nastavićemo da podržavamo projekte na sjeveru Crne Gore i doprinosimo ravnomjernijem regionalnom razvoju zemlje,” saopštila je ambasadorka.

Šefica Delegacije EU je u Beranama zajedno sa rukovodstvom Opštine obišla stambene objekte izgrađene u okviru Regionalnog stambenog projekta, u koji je EU uložila 3,5 miliona eura. Zahvaljujući ovom projektu, u Beranama su izgrađene 4 stambene zgrade za raseljena lica koja su prethodno godinama živjela u teškim uslovima.

Osim toga, EU trenutno ulaže oko 5 miliona eura u različite projekte prekogranične saradnje u kojima učestvuju korisnici iz Berana i Rožaja.

Ovi projekti pružaju podršku lokalnim zajednicama u brojnim oblastima, uključujući zaštitu zdravlja i životne sredine, razvoj kulture, turizma, poljoprivrede, preduzetništva i samozapošljavanja, kao i upravljanje vanrednim situacijama, i razmjenu mladih.

“Drago mi je da sam ovdje i da sam se uvjerila da EU sarađuje sa partnerima u svim djelovima zemlje, kako bi se unaprijedio kvalitet života ljudi i dao doprinos pozitivnim promjenama u zajednicama širom Crne Gore,” zaključila je ambasadorka Popa.

Prilikom posjete opštini Berane, šefica Delegacije EU donirala je, u prisustvu rukovodstva Opštine, računare đacima i studentima iz socijalno ugroženih porodica, kao i korisnicima Regionalnog stambenog projekta.