Povodom zvaničnog predstavljanja projekta Osnaži.Me u utorak, 30. juna 2020. godine sa početkom od 13.00 časova održaće se onlajn panel diskusija pod nazivom – Koliko si odvaŽENA da postaneš osnaŽENA?

U ovoj diskusiji će učestvovati uspješne, mlade žene koje su postale dio ovog projekta i sada kao osnaŽENE ambasadorke pružaju primjer i podršku mladim ženama na njihovom putu ka daljem razvoju karijere. Kako da se prijavite i na panel diskusiju pogledajte na njihovoj Fejsbuk stranici, dok više informacija o samom projektu možete pronaći na zvaničnom veb sajtu projekta Osnaži.Me. Opština Berane je partner na projektu.

Neki od ključnih izazova sa kojima se mladi bore, naročito nakon završetka pandemije virusa Kovid-19, jesu ekonomska zavisnost i nezaposlenost. Procjenjuje se da je oko 35 odsto mladih u Crnoj Gori uzrasta od 17 do 25 godina nezaposleno, dok ovaj procenat značajno raste kada je u pitanju ženska populacija, što potvrđuju i statistički podaci koji kažu da je oko 40 odsto mladih žena u Crnoj Gori nezaposleno. Ako pogledamo sjever Crne Gore, stopa nezaposlenosti kod cjelokupne populacije je i do 3 puta veća u poređenju sa centralnim regionom, odnosno čak 6 puta veća u poređenju sa primorskim dijelom Crne Gore.

Neki od inhibirajućih faktora u razvoju karijere kod mladih žena mogu biti odsustvo dobrog radnog iskustva, nedovoljan nivo obrazovanja, inertnost u pogledu pohađanja dodatnih obuka, ali i nedostatak dobrih uzora uspješnih žena koje bi podstakle mlade žene da se razvijaju u poslovnom smislu. Dalje, patrijarhalno društvo je i dalje veoma izraženo u pojedinim djelovima i ovakva struktura dodatno otežava mladim ženama karijerni razvoj. Posljednjih godina su u centralnom regionu ostvareni određeni pomaci u segmentu osnaživanja mladih žena, dok se situacija po ovom pitanju na sjeveru Crne Gore nije mnogo promijenila.

Imajući u vidu sve ove probleme i zabrinjavajuće statističke podatke, pokrenut je nacionalni projekat Osnaži.Me koji ima za cilj da mladim ženama na sjeveru Crne Gore omogući priliku da prepoznaju svoje vrijednosti i sopstveni potencijal, kroz segment formalne i neformalne edukacije, osnažujući ih u kreiranju novih poslovnih i preduzetničkih prilika. Nacionalni projekat Osnaži.Me pokrenuo je Omladinski klub Berane, uz podršku V+O Communication. Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Koka-Kola Fondacije i uz institucionalnu podršku Ministarstva sporta i mladih Republike Crne Gore, Opština Berane, Pljevlja i Mojkovac.