Filmsko ostvarenje „Težina lanca 3“ srpsko – kanadskog režisera i producenta Borisa Malagurskog, biće premijerno prikazan u ponedeljak, 2. marta, u 19 časova, u beranskom Centru za kulturu.

Film "Težina lanca 3" premijerno u Beranama

Treći dio ove kontraverzne dokumentarne trilogije govori o tome kako je izazvana ekološka katastrofa tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, kao i koliko su štetni osiromašeni uranijum i genetički modifikovana hrana. Film se bavi i načinima na koji države mogu suvereno da odlučuju o svojoj sudbini, kao i šta se krije iza inicijative za izgradnju mini – hidrocentrala, odnosno ko je kriv za zagađenje životne sredine. Radnja ovog dokumentarca ne zaobilazi ni ekonomski pritisak neoliberalnog poretka u svijetu, koji u jurnjavi za profitom, ne obraća pažnju na negativne ekološke i klimatske posledice.

Ostvarenje Malagurskog takođe donosi i pozitivne priče ljudi koji su se suprostavili sistemu, borili za prave vrijednosti i pobijedili, u nadi da će i filmska publika biti inspirisana da nešto preduzme u svojim sredinama i mijenja društvo na bolje.

Premijeri filma u Beranama prisustvovaće i sam autor, Boris Malagurski koji će nakon završetka filma odgovarati na pitanja publike.

Za film „Težina lanaca 3“ ulaz je slobodan.

print