Povodom obilježavanja državnog praznika Dana Rusije, svečanom prijemu koji je organizovala Ambasada Ruske Federacije u Podgorici su prisustvovali: Goran Kiković, predsjednik Skupštine, Jugoslav Račić, predsjednik Odbora za međuopštinsku i međunarodnu saradnju, Dragomir Đukić, član Odbora za međuopštinsku i međunarodnu saradnju, Radojica Živković, odbornik i Jasmina Đukić, sekretarka Skupštine.

Dan Rusije slavi se od 1994. godine, a povodom usvajanja Deklaracije o državnom suverenitetu Rusije (12. jun 1990. godine). U Deklaraciji je definisan cilj zbog kojeg je proglašen ruski suverenitet: „obezbjeđivanje svakom čovjeku neotuđivog prava na dostojanstven život i slobodan razvoj“

NJ.E Ambasador Sergej Gricaj je između ostalog naveo da su diplomatski odnosi između Rusije i Crne Gore sada na najnižoj tački i da Rusija tome nije doprinijela ni jednim svojim potezom.

Prijemu su prisustvovali: Predsjednik CG Filip Vujanović, Njegovo visoko preosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski i Egzarh pećkog trona gospodin Amfilohije, predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, predstavnici diplomatskog kora i mnoge druge ličnosti iz političkog i javnog života Crne Gore.

print