Danas je na Spomen kompleksu Jasikovac simbolično obilježen 9. maj- Dan pobjede nad fašizmom, u organizaciji Udruženja OBNOR-a 1941-1945.

Prisutnima se ispred Udruženja obratio potpredsjednik Udruženja Petar Labudović, koji je svojim govorom podsjetio na istorijski značaj ovog datuma i rodoljube sa ovih prostostora koji su svoje živote dali za slobodu.

Ispred Opštine Berane prisutne je pozdravila Danijela Danka Marković, v.d. sekretarka za opštu upravu  i društvene djelatnosti, koja je u svom izlaganju istakla sledeće:

,, NIKADA NE MOŽEMO, NITI SMIJEMO ZABORAVITI STRAHOTE KOJE JE FAŠIZAM I NJEGOVA IDEOLOGIJA OSTAVIO IZA SEBE, A KOJE SU MNOGI PREŽIVJELI U KONCETRACIONIM LOGORIMA SMRTI, KAO ŠTO JE BIO JASENOVAC, GRADIŠKA, BANJICA, AUŠVIC I DRUGI.  BEZ OBZIRA NA PRISUTNOST TIH IDEJA I U OVOM VREMENU, NAŠ BERANSKI KRAJ I POLIMLJE, UVIJEK SU BILI I BIĆE SLOBODARSKOG I NEPOBJEDIVOG DUHA, O ČEMU SVJEDOČI  I OVAJ SPOMENIK I ŽRTVE RODOLJUBA STRIJELJANIH NA OVOM MJESTU, KAO I VELIKI BROJ BORACA IZ NAŠIH KRAJEVA, KOJI SU TOKOM DRUGOG SVJETSKOG RATA NESEBIČNO POLOŽILI SVOJE ŽIVOTE I DALI DOPRINOS POBJEDI NAD FAŠIZMOM I SLOBODI,  KOJU DANA UŽIVAMO KAO NJIHOVI POTOMCI“- kazala je sekretarka Marković.

Skupu su prisustvovali čalnovi Udruženja OBNOR-a,  predsjednik SO Berane Novica Obradović, predstavnici lokalne samouprave i drugih institicija, potomci boraca Drugog svjetskog rada , građani i predstavnici medija.

print