Predstavnici Direkcije javnih radova i projektni menadžer u Opštini Berane Maja Pešić, boravili su u radnoj posjeti lokacijama na kojima se realizuje projekat “Unapređenje sistema vodosnabdijevanja, izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda”.

Projekat podrazumijeva realizuju sledećih aktivnosti:
• projektovanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda
• izgradnja platoa sa ciljem podizanja postrojenja na nivo koji neće uticati na vodotok rijeke Lim
• izgradnja pristupnog puta postrojenju i regulacija rijeke Makve.
• izgradnja hlorinatorske stanice „Dapsići“ u Dapsićima,
• izgradnja rezervoara „Jasikovac“ kapaciteta 1200 m3,
• rekonstrukcija i izgradnja pumpne stanice „Grad“,
• rekonstrukcija hlorinatorske i prekidne komore „Salača“.

Glavni cilj projekta je zaštita vodnih resursa Crne Gore poboljšanjem sistema integrisanog upravljanja otpadnim vodama. Ovim projektom značajno će se uticati na zaštitu i poštovanje životne sredine i prirodnih resursa Crne Gore kao potencijala za budući održivi društveni i ekonomski razvoj. Uspješnom realizacijom projekta povećaće se životni standard stanovnika opštine Berane, ali i nivo očuvanja prirodnih resursa i životne sredine.

Planirano je da svi radovi koji su predmet ugovora Unapređenje sistema vodosnabdijevanja budu završeni do kraja 2018. godine, dok je planirani rok završetka rekonstrukcije i izgradnje kanalizacione mreže, kao i izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, uključujući probni rad, prva polovina 2019. godine.

Ukupna vrijednost projekata iznosi 12 miliona eura, od čega se 85% finansira iz IPA fondova Evropske unije.

Projekti su definisani u višegodišnjem Operativnom Programu “Regionalni razvoj” 2012-2013, iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru komponente III “Regionalni razvoj”, kao i u Sporazumu o finansiranju koji je potpisan između Vlade Crne Gore i Evropske komisije u decembru 2014. godine.

print

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>