Beransko kulturno ljeto počinje večeras manifestacijom „Ladica đinđuva po trgu prosuta“ koja će se održati na Njegoševom trgu, i to u sledećim terminima: Likovna kolonija od 15 do 18 časova i Poetsko – muzički program od 19 do 21 čas, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Spomen kući vojvode Gavra Vukovića.

Na konferenciji su govorili Ivan Radević, direktor Turističke organizacije Berane, Violeta Folić i Slobodanka Ivanović, direktorice Polimskog muzeja i Centra za kulturu, Zoran Jojić, opštinski sekretar za sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO, i Goran Zonjić, direktor Sportskog centra.

Prema riječima Ivana Radevića, direktora Turističke organizacije, njihove aktivnosti su počele još ranije sa Limskom regatom a biće nastavljene izložbom Oldtajemra (15. jul, 11 časova), koncertom Ivane Selakov,pop pjevačice, za Dan opštine u glavnoj ulici (21. jul, 21 sat), muzičkim festivalom „Thunder fest“ na beranskom aerodromu (22. i 23. jul, 21 sat), tradicionalnom manifestacijom„Šalufijada“ (29. jul, 11 časova) a završavaju se Aero-mitingom aviomodelara koji će biti održan 5. avgusta.

Direktorka Centar za kulturu Slobodanka Ivanović, kazala je da će tokom trajanja Beranskog kulturnog ljeta u ovoj ustanovi biti prikazane dvije pozorišne predstave – 3. jula „Lopuže“ po tekstu Branislava Nušića, a u izvođenju Pozorišta „Slavija“ i komad „Poslednji čin komedije smrti“ reditelja Gorana Bjelanovića, rađen u produkciji beranskog Centra za kulturu, koji je na programu 11. jula.

„Što se tiče muzičkog dijela programa, koncert klasične muzike u izvođenju dua Boris Nikčević – gitara i Bojana Brajović – flauta planiran je za 5. jul. Učestvujemo i u programu „Dani ruske kulture“ u okviru kojeg ćemo u Centru za kulturu za tri dana prikazati šest ruskih filmova. Za 20. jul planiran je koncert Ruskog plesnog ansambla, a za 25. jul književno veče posvećeno Dostojevskom. Dan kasnije biće otvorena izložba knjiga ruskih autora“, dodala je Ivanović.

Program Beranskog kulturnog ljeta podržaće i Polimski muzej organizacijom dvije izložbe. „Prva je izložba fotografija u okviru „Dana ruske kulture“ pod nazivom „Život Aleksandro – Nevske lavre u slici i riječi“. Izložba će biti organizovana u saradnji sa Eparhijom budimljansko – nikšićkom, i biće otvorena 19. jula. Druga izložba, pod nazivom „Alergene biljke“, koja je rađena u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom iz Beograda, biće otvorena 28. jula“, kazala je direktorka Polimskog muzeja Violeta Folić.

Direktor Sportskog centra Goran Zonjić, istakao je da će i ove godine u okviru Beranskog kulturnog ljeta biti organizovan tradicionalni turnir u malom fudbalu.

„Praksa je prethodnih godina bila da ovaj turnir počinje 21. jula, ali ove godine smo riješili da on počne 10. jula. Želja nam je da ove godine taj turnir vratimo na stari, prepoznatljiv nivo. Obezbijedili smo, uz podršku Sekretarijata za sport, nagradni fond od 3000 eura za prvoplasirane ekipe“, kazao je Zonjić.

Sekretar sekretarijata za sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO Opštine Berane Zoran Jojić, istakao je da je ovaj sekretarijat nosilac organizacije koncerta Biljane Krstić, koji će biti održan 17. Jula, u Spomen parku na Jasikovcu.

„Takođe smo nosioci i organizacije Petog atletskog mitinga koji će biti održan dan kasnije. Ovaj miting će biti drugačiji od prethodnih jer će biti organizovan u glavnoj gradskoj ulici po ugledu na velike svjetske gradove. Pored ovog, zajedno sa MK „Sokolovi“, učestvovaćemo u organizaciji „Motorijade“ koja će biti održana od 14. do 16 jula“, rekao je Jojić.

print