Sinoć je, u okviru manifestacije Dani ruske kulture a u organizaciji JU Centar za kulturu,  u Spomen kući „Vojvoda Gavro Vuković“, otvorena izložba knjiga ruskih pisaca.  Na izložbi su bili zastupljeni romani, drame, pripovjetke, memoari i poezija iz bibliotečkog fonda Narodne biblioteke „Dr Radovan Lalić“, ali i dio knjiga ruske književnosti odabranih iz donacije Margite Lalić Terzić. Cilj izložbe je afirmacija ruske književnosti, podsjećanjem na znamenite ruske pisce.

Na izložbi je govorio dipl.pravnik Damjan Ćulafić, koji je u svom govoru pod nazivom „Amalgami ruske i srpske književnosti“, naglasio najvažnije momente u ruskoj i srpskoj književnosti kroz vjekove, od davnih vremena pa sve  do današnjih dana.

Prisutnima se obratila i Margita Lalić Terzić, profesor i diplomata, kćerka dr Radovana Lalića, dugogodišnjeg šefa katedre za ruski jezik na Beogradskom univerzitetu,  čije ime nosi naša biblioteka od 1977.godine.

Medijator večeri bila je Irina Kastratović, savjetnica u Službi predsjednika za informisanje , koja je pozdravila prisutne  u ime Opštine Berane i Centra za kulturu.

Govori sa otvaranja izložbe u prilogu:

Govor Damjana Ćulafića na otvaranju izložbe

print