Povodom Dana opštine Berane danas je održana svečana sjednica Skupštine opštine u sali Centra za kulturu, kojoj je prisustvovao veliki broj visokih zvanica počev od predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, zatim predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, ministarke Javne uprave Suzane Pribilović, generalnog sekreterata Zajednice opština Refika Bojadžića, predstavnika Vlade Crne Gore, državnih organa i institucija, crnogorskih opština, bratskih i prijateljskih gradova iz inostranstva, crkvenih velikodostojnika, predstavnika islamske zajednice, sredstava javnog informisanja, diplomatskog kora, boračkih organizacija i predstavnika javnog, kulturnog i privrednog života Berana.

Pozdravljajući prisutne na svečanoj sjednici Skupštine opštine, predsjednik SO Berane Goran Kiković naglasio je da je 21. jul jedan od najznačajnijih i najsvetlijih datuma u istoriji grada, ispunjen ponosom, slobodom i nadom.

Po njegovim riječima danas treba istaći šta je sve uradila i ostvarila aktuelna vlast koja je na izborima 2014. izabrana voljom većine građana i koja je to povjerenje i opravdala.

„Berane je ove godine veliko gradilište i tako treba da bude. Kao legalno izabrani predstavnici trudili smo se i trudićemo se da našem gradu vratimo atribute društvene akcije, pregalaštva, rada i posvećenosti, kako bismo povratili povjerenje građana u njegov razvoj i prosperitet. Samo složni možemo puno toga da uradimo i da u slobodi, miru, međusobnom razumijevanju, toleranciji i uvažavanju svih različitosti od kojih smo sazdani nastavimo da stvaramo bolje uslove života u našem lijepom gradu“, kazao je on.

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić istakao je da nas  21. jul nas uvijek okuplja i sabira, a ne dijeli, i podsjeća da samo zajedno možemo stvoriti bolje sjutra za naredne generacije.

U svom izlaganju predsjednik Šćekić je sumirao učinak organa lokalne uprave u prethodnih godinu dana i posebno se osvrnuo na razvoj kulture i ulaganje u omladinu, sportsku i gradsku infrastrukturu posebno ističući završetak radova na Hali sportova, rekonstrukciju Gradskog stadiona i uz stalne radove na unapređenju seoske infrastrukture.

Nabrojani su i značajni projekti na unapređenju vodovodne infrastrukture, seoski vodovodi, crpne stanice, rekonstrukcija kanalizacije i izgradnja kolektora  „Nakon svih ovih radova, kvalitet i dostupnost  vode za piće u Beranama se više nikada neće dovoditi u pitanje.“

„Ulažemo u kulturu, jer bez nje i ne postojimo. Ulažemo u mlade jer želimo da ostanu ovdje i da se ne suočavaju sa svim onim problemima koje je naša generacija imala u prethodnim decenijama.“ Rekao je presjednik Šćekić nabrajajući kulturno-turističke manifestacije koje se ovog ljeta organizuju u Beranam od pozorišnih predstava i likovnih kolonija do festivala poput Tanderfesta.

Šćekić se osvrnuo i na pitanje Više medicinske škole. „Snažno se borimo za ostanak Visoke medicinske škole. Smatramo i to ponavljamo na svim adresama da je ova škola značajna za čitav sjever i da Berane ima sve uslove i mora da bude regionalni i državni zdravstveni centar. Opstanak Visoke medicinske škole i je tema o kojoj se ne pregovara nego cilj države i opštine koji moramo da ostvarimo, ako želimo da naš grad ima budućnost.“

U nastavku programa, shodno Odluci Predsjednika opštine, uručene su nagrade  dobitnicima priznanja, odnosno zahvalnica i to sledećim redom: magistru za televizijisku i filmsku režiju Goranu Bjelanoviću, Sportsko – ribolovnom klub „Lim“, Tomu Lutovcu, plesnom klubu „Duga“ (koreograf Nina Rmuš), horu „Sveta Mati Anastasija“ pod dirigentskom palicom profesorice Andrijane Vučetić – Obadović, dok su zahvalnice dobili Margita Lalić – Terzić i đački parlament Srednje medicinske ško „Dr Branko Zogović“.

Potom je na video bimu prikazan kratak film sa najznačajnijim događajima koji su obilježili prethodni period sa akcentom na razvoj sporta, kulture i gradske infrastrukture što su i prioriteti Opštine Berane.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su: Gradski mješoviti hor i operske pjevačice Tijana Blečić i Anđela Jovićević, uz klavirsku pratnju profesorice Natalije Djačenko.

Program je vodila Irina Kastratović.

Nakon svečane sjednice organizovan je koktel za zvanice u prostorijama Polimskog muzeja.

Kompletni tekstovi svečanih obraćanja:

Obraćanje predsjednika opštine Berane

Obraćanje predsjednika SO Berane

 

 

 

print