Porukom „ Nikada ne odustati jer sve je moguće u životu“, u Beranama, već četvrtu godinu, za redom, obilježava se Međunarodni dan osoba sa oštećenjem vida „ Dan bijelog štapa“. Ovaj dan posvećen je svim slijepim i slabovidnim građanima u čitavom svijetu. Dan kada se odaje počast njihovim dostignućima i priznanje slijepim građanima na većoj nezavisnosti i odlučnosti da žive samopouzdano i dostojanstveno u svojoj zajednici. Bijeli štap predstavlja ne samo pomoćno sredstvo u komunikaciji već i simbol za slijepe građane širom planete.

Ove godine, poetsko-zabavno veče realizovano je u saradnji Opštine Berane, odnosno Sekretarijata za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa NVO, Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Berana, Polimskog muzeja iz Berana, Saveza slijepih Crne Gore i Organizacije slijepih za Berane, Andrijevicu, Plav i Rožaje.

U prepunoj sali Galerije Polimskog muzeja, održan je, posebno dizajniran, poetsko – muzički susret osoba sa oštećenjem vida i učenika Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Berana.

U ime lokalne samouprave, posjetiocima se obratio Zoran Jojić, sekretar Sekretarijata za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa NVO.

On je tom prilikom rekao da Opština Berane, ovaj dan, već četvrtu godinu za redom, obilježava sa ciljem i željom da osobe sa oštećenjem vida ukažu na svoj status i probleme sa kojima se suočavaju u društvu i da svojim aktivnim odnosom pokažu svoja znanja , umijeća i vještine ka postizanju punog i jednakog uživanja ljudskih prava i ravnopravnog učešća u društvenom životu.
„Večeras, ovim kulturno zabavnim programom, želimo da uputimo javnosti jasnu poruku, da zajedno, ovdje u Beranama, možemo i hoćemo da stvaramo radost života , da kažemo javnosti da možemo stvarati preduslove za puno i aktivnije učešće slijepih I slabovidih građana u društvenoj zajednici, i ne samo slijepih i slabovidih, već i drugih osoba sa invaliditetom, a sve to na ravnopravnoj osnovi i bez predrasuda . Zbog toga, već četiri godine, na tom putu ustrajavamo, dosljedni u postizanju ovog cilja .Opština Berane , organizovanjem ovog kulturno zabavnog programa , želi da uputi javnosti jasnu poruku, da zajedno, možemo i hoćemo da stvaramo preduslove za puno i aktivnije učešće u društvenoj zajednici, ne samo osoba sa oštećenjem vida , već i drugih osoba sa invaliditetom, a sve to na ravnopravnoj osnovi i bez predrasuda . Na tom putu treba biti ustrajan i dosljedan i cilj će biti postignut“.

U književnom dijelu programa učestvovali su slijepi i slabovidi književni stvaraoci iz Crne Gore : Siniša Ašanin i Duško Nedović, pjesnici iz Bijelog Polja, Aleksandar Tošić pisac i recitator iz Pljevalja, Savo Blagojević, istaknuti književnik iz Podgorice, Branko Raičević, pisac iz Berana. Oni su govorili svoje stihove i prozu koja je nastajala u godinama svog poetskog nadahnuća . U nastavku večeri svojim glasom pjevajući o ljepoti svojeg mjesta rođenja, predstavila nam Beranka Anđela Dragović, student III godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Podgorici .

U nastavku programa , publika je imala priliku da čuje učenike Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Berana, koji su bili dobitnici priznanja i nagrada sa takmičenja u zemlji i regionu: Bojović Matija, u klasi profesora Jasmina Ćorovića, predstavio je svoje muzičko nadahnuće i umješnost na gitari; talentovana Jukić Ksenija na klaviru, Đorđe Radivojević, virtuoz na harmonici,dobitnik srebrne lire na državnom takmičenju u Podgorici, duo violina i klavira: Tea Lekić, Ašimović Amila i Ivona Pajković; ovogodišnje dobitnice zlatne lire na državnom takmičenju u Podgorici i zlatne medalje na Međunarodnom takmičenju u Tivtu.

Program je vodila Gorica Ćulafić, animator kulturnih programa u Centru za kulturu u Beranama.

Realizaciju ovog programa omogućilo je Ministarstvo kulture Crne Gore putem Konkursa za sufinansiranje programa „Razvoj kulture na sjeveru“ u 2017. godini.

print