U organizaciji Opštine Berane u petak, 22. juna 2018. godine biće promovisan roman “Maksimum” Vide Ognjenović koji je objavila izdavačka kuća Arhipelag. Promocija će biti održana u galeriji Polimskog muzeja sa početkom u 19 časova.

O knjizi će govoriti Gojko Božović, književni kritičar, osnivač i glavni urednik “Arhipelaga”, zatim autorka Vida Ognjenović, a veče će voditi Slavenka Makočević.

U najavi za roman “Maksimum” se kaže da je to knjiga o mehanizmima hajke i javnog progona. Glavni junak je Maksimilijan Vajner Maksimum, istoričar umjetnosti i imjetnik naive koji “iznenada biva optužen da je falsifikator i da je na tržištu slika naivne umetnosti podmetnuo svoje slike pod imenom misteriozne umetnice koja u isto vreme volšebno nestaje.

Maksimuma napuštaju i napadaju neke kolege i prijatelji, mediji od njega prave slučaj dovodeći u pitanje njegov ugled, autoritet i stručno znanje.

Izložen napadima i podmetanjima, bez mogućnosti da istinu predstavi javnosti u kojoj obmane i laži imaju jednako pravo građanstva, Maksimumzapočinje priču u koju staje društvena, umjetnička i javna istorija poslednjih pola veka ove zemlje“ – stoji u opisu roamana Vide Ognjenović koji je objavljen u oktobru 2017. godine.

print