Festival filma o ljudskim pravima „Ubrzaj“, pod sloganom „Propitivanje granica“ po treći put  je u održan u Beranama.  Projekcije su održane u Gimnaziji „Panto Mališić“, Centru za kulturu i Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju, s obzirom da su filmovi obuhvatali širok repertoar tema od problema djece sa autizmom, preko suočavanja sa prošlošću do teškoća sa kojima se suočavaju mladi u svakodnevnom životu.  Prikazani su filmovi koji su osvojili brojne nagrade na festivalima širom svijeta,  od kojih su neki crnogorsku premijeru imali upravo u Beranama.  Filmovi „Matijas“, „Život kao crtani film“, „Poljubac“ „Neoprostivo“i „Čovjek integriteta“, iako tematski vrlo različiti su našli publiku u Beranama.

Projekciju filma „Matijas“ u Gimnaziji „Panto Mališić je najavio direktor Sreten Lutovac  uz čiju podršku je i proširen broj lokacija na kojima se festival dešavao.

Festival „Ubrzaj“ u Beranama su otvorili Damir Nikočević, koordinator CGO i Nebojša Babović, šef biroa za odnose sa javnošću Opštine.

„Ubrzaj“ organizuje Centar za građansko obrazovanje, a lokalni partneri u Beranama su Opština Berane i Centar za kulturu. Festival filma o ljudskim pravima se organizuje u Podgorici, Kotoru i Beranama.

print