U maloj sali Opštine Berane, juče je održan sastanak  predsjednika Skupštine, Gorana Kikovića sa predstavnicima Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori, g – dinom Aleksandrom Belčenkom,  prvim sekretarom Ambasade  i Elizavetom Borisovom, šefom protokola.

Sastanku je prisustvovao i Nebojša Jušković, predsjednik Udruženja veterana 63 padobranske brigade za CG, kao i sekretari resora lokalne uprave u čijoj je nadležnosti realizacija poslova koji su bili tema sastanka: Zoran Jojić, sekretar Sekretarijata za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa NVO,  Vuko Trifunović, zamjenik direktora Centra za kulturu, Marko Lalević, sekretar Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora, Dubravka Jovančević, rukovodilac Službe predsjednika, Jasmina Đukić, sekretarka Skupštine, Miomir Vojinović, savjetnik predsjednika Opštine i Mileta Šekularac, savjetnik u Službi Skupštine.

Tema sastanka su bili preduzimanje daljih aktivnosti u vezi sa donošenjem odluka o podizanju spomen obilježja sovjetskom maršalu Georgiju Konstantinoviču Žukovu, crnogorskom i vasojevićkom junaku, Aleksandru Leksu Saičiću i davanje naziva ulici po sovjetskom kosmonautu Juriju Gagarinu, organizovanje izložbe fotografija ruske novinske Agencije RIA Novosti i saradnja sa Kulturnim centrom Sankt Peterburga.

Dogovoreno je da se u skladu sa Zakonom o spomen – obilježjima u što kraćem roku,  pokrene procedura izrade odluka  i ubrza postupak podizanja spomenika. Vezano za organizovanje izložbe fotografija, dogovoreno je da se ista organizuje ove godine u novembru.

Predstavnici Ambasade su ponudili Opštini Berane,  saradnju sa Kulturnim centrom Sankt Peterburga i istakli da postoji spremnost njihovih kulturno umjetničkih društava da o svom trošku gostuju u Beranama. Takođe, po uspostavljanju komunikacije i kroz dalju saradnju,  postoji mogućnost da kulturno umjetnička društva iz Berana gostuju u Sankt Peterburgu.

Nakon održanog sastanka i obilaska Spomen kuće vojvode, Gavra Vukovića i cvetnog  parka u centru grada, gosti iz  Ambasade su posjetili i Eparhiju budimljansko – nikšićku, gdje su razgovarali sa NJ.P. episkopom Gospodinom Joanikijem.

print