U Beranama je, u okviru Beranskog kulturnog ljeta, završena manifestacija Dani ruske kulture , koja je trajala od 19. do 25. jula ove godine. Inače, Dani ruske kulture su svečano otvoreni 19. jula u  Spomen kući „Vojvoda Gavro Vuković“ izložbom fotografija „Najljepša zemlja“, koju je pripremio Ruski geografski centar u Beogradu. Izložbu je otvorio Otpravnik poslova Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori, Vladimir Gurko, a govorili su još NJ.P. Episkop budimljansko – nikšićki Gospodin Joanikije, predsjednik Skupštine opštine Berane, Novica Obradović, predstavnik Ruskog geografskog centra u Beogradu, Miroljub Milinčić i odbornica iz grada Odincova Larisa Barhatova, koja je ovim povodom doputovala sa savjetnicom Natalijom Vasiljevom. Svečanom otvaranju su prisustvovali i predstavnici Ambasade Rusije: Prvi sekretar Aleksandar Belčenko i šef protokola Kiril Kirža, predsjednik Opštine Dragoslav Šćekić sa saradnicima i brojni građani naše opštine. Prethodno su  predsjednik Opštine Dragoslav Šćekić i NJ.P. Episkop budimljansko – nikšićki Gospodin Joanikije,   primili Otpravnika poslova Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori, Vladimira Gurka sa saradnicima. Nakon otvaranja izložbe fotografija, moskovski folklorni ansambl „Rodnik“ je u sali Centra za kulturu održao koncert, a narednog dana, 20. jula, ansambl „Rodnik“ je u popodnevnim časovima održao koncert u porti manastira Đurđevi Stupovi, nakon čega ih je primio NJ.P. Episkop budimljansko – nikšićki Gospodin Joanikije. Istoga dana u 20, 00 časova u sali Centru za kulturu , muzičari iz Sankt Peterburga, Ljev Žuravski (klarinet) i Jelisaveta Ukrainska (klavir) su održali koncert.

  1. jula je ,u galeriji Polimskog muzeja, održan okrugli sto na temu „Odnosi Rusije i Crne Gore kroz vjekove“. Učesnici okruglog stola bili su NJ.P. Episkop budimljansko – nikšićki Gospodin Joanikije, prof. dr Aleksandar Životić, istoričar, treći sekretar u Ambasadi Ruske Federacije u CG, Igor Filjuk, prof. Predrag Vukić, dr  Milena Martinović, a medijator okruglog stola je bio istoričar Goran Kiković.
  2. jula u Centru za kulturu prikazan je dokumentarni film „Stradanje carske porodice Romanov“, dok je 25. jula je u galeriji Polimskog muzeja oržana promocija knjige autora Zorana Loktionova „Rusi u Crnoj Gori“. O knjizi su govorili Goran Kiković, istoričar i Branislav Otašević.

Ovogodišnji organizatori  manifestacije Dani ruske kulture bili su: Opština Berane, Ambasada Ruske Federacije u Crnoj Gori, Eparhija budimljansko – nikšićka, Rossotrudničestvo u Crnoj Gori, Centar za kulturu i Polimski muzej.

Opšta je ocjena da su Dani ruske kulture ove godine bili i bogatiji i sadržajniji, kao što je i ovogodišnja manifestacija  pokazala da Opština Berane daje značajan doprinos kako bi tradicionalno prijateljski odnosi dvije bratske države išli uzlaznom linijom.